Lalu ku wartakan resepi tomyam putih kepada sesiapa yang teringin nak mencuba untuk memasaknya ...
Bahan-Bahan
1 mangkuk ayam & dipotong kecil
2 mangkuk air
7 ekor udang dibuang kepala ( kalau tak nak buang kepala pun ok)
5 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang besar -dibelah 2
5 biji cili padi – diketuk
2 biji tomato – dipotong dadu
3 batang serai – diketuk
6 helai daun limau purut diketuk
1 sudu kecil ssam jawa – seeloknya gunakan yang tanpa biji
2 biji limau nipis – dibelah dan dibuang biji
Daun ketumbar – dipotong kasar
Garam & gula – secukup rasa
2 mangkuk air
7 ekor udang dibuang kepala ( kalau tak nak buang kepala pun ok)
5 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang besar -dibelah 2
5 biji cili padi – diketuk
2 biji tomato – dipotong dadu
3 batang serai – diketuk
6 helai daun limau purut diketuk
1 sudu kecil ssam jawa – seeloknya gunakan yang tanpa biji
2 biji limau nipis – dibelah dan dibuang biji
Daun ketumbar – dipotong kasar
Garam & gula – secukup rasa
Bawang besar dan cili padi tu kalau korang nak blend pun ok.. Sebab kadang-kadang ada anak-anak atau bapak budak pun yang x suka bawang ni.. Nampak pulak cili padi lagi gerun.. Hehehe
Langkah-Langkah Memasaknya :
1. Tuangkan air kedalam periuk
2. Masukkan ayam & bawang putih
3. Masukkan udang dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
4. Masukkan air asam jawa, kacau
5. Besarkan api sebesar-besarnya, dan masukkan sekaligus serai, daun limau purut & bahan yang diblender (bawang besar dan serai) . Biarkan menggelegak kuat selama kira-kira 30 saat la lebih pun tak apa..
6. Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan lada jarum (Sebenarnya kalau tak masuk gula pun boleh, takut ada yang nak rasa manis sikit)
7. Taburkan serbuk lada hitam dan perahkan limau nipis 2 belahan. Pastikan proses ini berlaku 8.tidak lebih 20 saat
9. Tutup api. Angkat terus dan hidangkan
10. Taburkan potongan daun ketumbar sebagai hiasan sikit.
2. Masukkan ayam & bawang putih
3. Masukkan udang dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
4. Masukkan air asam jawa, kacau
5. Besarkan api sebesar-besarnya, dan masukkan sekaligus serai, daun limau purut & bahan yang diblender (bawang besar dan serai) . Biarkan menggelegak kuat selama kira-kira 30 saat la lebih pun tak apa..
6. Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan lada jarum (Sebenarnya kalau tak masuk gula pun boleh, takut ada yang nak rasa manis sikit)
7. Taburkan serbuk lada hitam dan perahkan limau nipis 2 belahan. Pastikan proses ini berlaku 8.tidak lebih 20 saat
9. Tutup api. Angkat terus dan hidangkan
10. Taburkan potongan daun ketumbar sebagai hiasan sikit.
Via : ibnukhusairy@gmail.com.
Hasilnya , sedikitpun tidak mengecewakan .. selamat selamat dan selamat mencuba ! Resepi nih sesuai untuk makan dua orang , so kalau nak buat skali masak boleh makan satu family yang besar , just tambahkan je 1/3 bahan bahan kat atas nih ..
Sangat puas hati apabila dapat makan TOMYAM PUTIH ! Hohoho .. (senanghati) (v,v)
No comments:
Post a Comment